

CNROpt Project
Μια επέκταση του Δικτύου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Χώρες: Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία
Πεδία Πειραματισμού: Πρόβλεψη χρονοσειρών χρησιμοποιώντας τόσο off-the-shelf όσο και προσαρμοσμένα μοντέλα, γεωχωρικά μοντέλα για βελτιστοποίηση βάσει τοποθεσίας.
Μπορείτε να περιγράψετε το έργο σας με λίγα λόγια;
Το CNROpt είναι ένα φιλόδοξο έργο για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου εργαλείου για τις εταιρείες ενέργειας και τους χειριστές των Δικτύων Σταθμών Φόρτισης για Ηλεκτρικά Οχήματα. Θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της αποτελεσματικής διάθεσης νέων θέσεων σταθμών φόρτισης και της επέκτασης των υπαρχόντων, προτείνοντας τις βέλτιστες τοποθεσίες για επέκταση, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τόσο της επιχειρηματικής εμπειρίας όσο και των πελατών.
Με την υποστήριξη της AI, θα αναπτύξουμε νέους αλγόριθμους AI με βάση την πρόσφατη έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και θα εκπαιδεύσουμε τα μοντέλα με ένα πλούσιο σύνολο δεδομένων χρονοσειρών. Αυτά τα δεδομένα είναι αποτελέσματα ανεπεξέργαστων δεδομένων ανώνυμης χρέωσης πολλών εκατοντάδων χιλιάδων περιόδων σύνδεσης από περισσότερες από 250 τοποθεσίες στην Κροατία.
Ποιος θα βοηθήσει στην εφαρμογή της λύσης AI;
Η Local AI είναι μια startup τεχνολογίας στην Καλαμάτα της Ελλάδας που ιδρύθηκε το 2022 για την Ε&Α AI, με την επωνυμία Local AI, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις για τη βιωσιμότητα αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για τοπικούς και παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως Δήμους, Περιφερειακή Κυβέρνηση, Ιδιωτικούς Ενεργειακούς Ενεργειακούς φορείς κ.λπ. Η καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής και συμμετέχει ενεργά σε έργα έρευνας και καινοτομίας για την εκκίνηση της ανάπτυξης νέων λειτουργιών και νέων εμπορικών λύσεων. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα και βοηθά τοπικές, περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες πράσινης μετάβασης. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, με τη βαθιά γνώση του τομέα των τεχνολογιών δικτύου φόρτισης EV για να παρέχουμε έναν ανατρεπτικό τρόπο ανάπτυξης Δικτύων Φόρτισης στην Ευρώπη.
Ποια είναι η λύση AI που σχεδιάζει να εφαρμόσει το έργο;
Για τα μοντέλα Πρόβλεψης Χρονοσειρών, σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε 3 αλγόριθμους:
- Ο αλγόριθμος του προφήτη, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη διαδικασία για την πρόβλεψη δεδομένων χρονοσειρών που βασίζεται σε ένα προσθετικό μοντέλο όπου οι μη γραμμικές τάσεις ταιριάζουν με την ετήσια, εβδομαδιαία και καθημερινή εποχικότητα, καθώς και τα εφέ των διακοπών. Λειτουργεί καλύτερα με χρονοσειρές που έχουν ισχυρά εποχιακά εφέ και αρκετές εποχές ιστορικών δεδομένων. Ο Προφήτης είναι ανθεκτικός σε δεδομένα που λείπουν και αλλαγές στην τάση, και συνήθως χειρίζεται καλά τις ακραίες τιμές. Η διαδικασία Προφήτης περιλαμβάνει πολλές δυνατότητες για τους χρήστες να τροποποιήσουν και να προσαρμόσουν τις προβλέψεις. Θα χρησιμοποιήσουμε παραμέτρους που μπορούν να ερμηνευτούν από τον άνθρωπο για να βελτιώσουμε την πρόβλεψή μας προσθέτοντας τις γνώσεις σας στον τομέα.
- Transformer Architecture for Timeseries. Οι μετασχηματιστές αποτελούν μια κατηγορία μοντέλων βαθιάς μάθησης που είναι κατάλληλα για να χειρίζονται χρονικές εξαρτήσεις από δεδομένα. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων γλωσσικών μοντέλων (GPT. Θα αναπτύξουμε το προσαρμοσμένο μοντέλο πρόβλεψης που βασίζεται σε μετασχηματιστή για να εκτελέσουμε την πρόβλεψη συμφόρησης-χρήσης.
- LSTM. Η μακροπρόθεσμη μνήμη (LSTM) είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης. Σε αντίθεση με τα τυπικά νευρωνικά δίκτυα ανάδρασης, το LSTM έχει συνδέσεις ανάδρασης. Ένα τέτοιο επαναλαμβανόμενο νευρωνικό δίκτυο (RNN) μπορεί να επεξεργαστεί όχι μόνο μεμονωμένα σημεία δεδομένων (όπως εικόνες), αλλά και ολόκληρες ακολουθίες δεδομένων (όπως ομιλία ή βίντεο). Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τα δίκτυα LSTM ιδανικά για επεξεργασία και πρόβλεψη δεδομένων.
Για τη Βαθμολογία Υποψηφίων Σταθμών – Μοντελοποίηση Επιλογής, θα προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να ομαδοποιήσουμε γεωγραφικά τους υπάρχοντες Σταθμούς Φόρτισης με K-means Ομαδοποίηση σε γεωγραφικές διαστάσεις με βάση διάφορους KPI (RoI, Utilization, Congestion, χρόνους αναμονής κ.λπ.) όπως παράγονται από το προηγούμενο βήμα, το Timeseries Forecasting. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις γεωγραφικές περιοχές που υποδεικνύουν hot spots για το δίκτυο σταθμών φόρτισης, δίνοντας προτεραιότητα στις σχετικές υποψήφιες τοποθεσίες για επέκταση.
